TWSP Logistyka

By żyło się łatwiej


#1 2010-12-03 16:53:41

M.L

Użytkownik

Zarejestrowany: 2010-11-13
Posty: 3
Punktów :   

Teamatyka referatow

Tematyka referatów i prezentacji przygotowywanych w ramach ćwiczeń z towaroznawstwa
l.p.    temat    osoby opracowujące temat
1.    Mięso i przetwory przemysłu mięsnego:
•    Skład chemiczny i wartość odżywcza
•    właściwości sensoryczne
•    mięso i podroby zwierząt rzeźnych - charakterystyka
•    elementy handlowe mięsa wieprzowego i wołowego
•    przetwory mięsne (wędliny, konserwy, elementy paczkowane)
•    tłuszcze zwierzęce
•    dziczyzna
•    opakowania, przechowywanie i wymagania jakościowe   
2.    Drób i przetwory drobiowe:
•    rodzaje, charakterystyka i produkcja drobiu bitego
•    skład chemiczny i wartość odżywcza mięsa drobiowego
•    charakterystyka tuszek i podrobów
•    opakowania, przechowywanie i wymagania jakościowe
•    wędliny i konserwy drobiowe   
3.    Ryby i przetwory rybne;
•    gatunki ryb występujące w handlu
•    skład chemiczny i wartość odżywcza
•    charakterystyka wybranych gatunków ryb
•    przetwory rybne
•    konserwy rybne
•    kawior
•    opakowania, znakowanie, przechowywanie i transport
•    owoce morza   
4.
    Tłuszcze roślinne:
•    podział i wartość odżywcza tłuszczów jadalnych
•    zasady produkcji , podział i charakterystyka tłuszczów roślinnych
•    emulsje tłuszczowe
•    opakowania, znakowanie, przechowywanie i transport   
    Produkty do smarowania pieczywa:
•    podział, produkcja, skład chemiczny, wartość odżywcza
•    masło, tłuszcze mleczne z dodatkiem oleju, margaryny, tłuszcze stołowe, i inne
•    opakowania, znakowanie, przechowywanie i transport   
5.    Jaja:
•    Budowa, skład chemiczny i wartość odżywcza
•    Wymagania jakościowe, opakowania, przechowywanie i transport   
6.    Owoce:
•    Charakterystyka i podział owoców
•    Wymagania jakościowe i normalizacja w zakresie obrotu owocami
•    Przetwory z owoców i ich charakterystyka
•    Opakowania i przechowywanie
•    Soki owocowe   
7.    Warzywa:
•    Charakterystyka i podział warzyw
•    Wymagania jakościowe i normalizacja w zakresie obrotu warzywami
•    Przetwory z warzyw i ich charakterystyka
•    Opakowania i przechowywanie
•    Soki warzywne   
8.    Grzyby i przetwory grzybowe:
•    Charakterystyka i podział grzybów
•    Przetwory z grzybów   
9.    Ziemniaki i produkty przemysłu ziemniaczanego:
•    Odmiany ziemniaków i ich charakterystyka
•    Budowa i skład chemiczny ziemniaków
•    Wymagania jakościowe, przechowywanie, opakowania i transport
•    Podział i charakterystyka produktów przemysłu ziemniaczanego   
10.    Przetwory zbożowe:
•    Charakterystyka i podział zbóż
•    Budowa ziarna zbóż
•    Szkodniki zbóż
•    Zasady przemiału i charakterystyka produktów przemiału: mąka, kasze, otręby
•    Wymagania jakościowe, opakowania i transport
•    Wyroby z mąki: makarony, pieczywo
•    Płatki śniadaniowe   
11.    Inne produkty węglowodanowe:
•    Cukier – charakterystyka, gatunki handlowe
•    Pakowanie i przechowywanie
•    Wyroby cukiernicze: klasyfikacja, charakterystyka wybranych
•    Przechowywanie wyrobów cukierniczych
•    Miód: charakterystyka, wartość odżywcza, gatunki, opakowania i przechowywanie
•    Inne produkty pszczele
•    Produkty miodopodobne   
12.    Koncentraty spożywcze:
•    Charakterystyka poszczególnych grup
•    Opakowania i przechowywanie   
13.    Używki i przyprawy:
•    Działanie używek na organizm człowieka
•    Charakterystyka herbaty, kawy, kakao i tytoniu
•    Przyprawy roślinne
•    Inne przyprawy i dodatki
•    Opakowania, przechowywanie i transport   
14.    Napoje alkoholowe:
•    Ogólna charakterystyka napojów alkoholowych
•    Produkty przemysłu fermentacyjnego: spirytus, wódki, piwo, wino, miody pitne   
15.    Napoje bezalkoholowe i wody mineralne:
•    Charakterystyka i podział napojów bezalkoholowych
•    Charakterystyka i podział wód mineralnych
•    Opakowania i przechowywanie   
16.    Żywność specjalnego przeznaczenia:
•    Ogólna charakterystyka żywności specjalnej
•    Odżywki i żywność dla dzieci
•    Odżywki stosowane w diecie odchudzającej i żywność niskoenergetyczna
•    Żywność dla diabetyków
•    Żywność dietetyczna
•    Żywność wegetariańska
•    Żywność ekologiczna

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
GotLink.pl