By żyło się łatwiej
Tematyka referatów i prezentacji przygotowywanych w ramach ćwiczeń z towaroznawstwa
l.p. temat osoby opracowujące temat
1. Mięso i przetwory przemysłu mięsnego:
• Skład chemiczny i wartość odżywcza
• właściwości sensoryczne
• mięso i podroby zwierząt rzeźnych - charakterystyka
• elementy handlowe mięsa wieprzowego i wołowego
• przetwory mięsne (wędliny, konserwy, elementy paczkowane)
• tłuszcze zwierzęce
• dziczyzna
• opakowania, przechowywanie i wymagania jakościowe
2. Drób i przetwory drobiowe:
• rodzaje, charakterystyka i produkcja drobiu bitego
• skład chemiczny i wartość odżywcza mięsa drobiowego
• charakterystyka tuszek i podrobów
• opakowania, przechowywanie i wymagania jakościowe
• wędliny i konserwy drobiowe
3. Ryby i przetwory rybne;
• gatunki ryb występujące w handlu
• skład chemiczny i wartość odżywcza
• charakterystyka wybranych gatunków ryb
• przetwory rybne
• konserwy rybne
• kawior
• opakowania, znakowanie, przechowywanie i transport
• owoce morza
4.
Tłuszcze roślinne:
• podział i wartość odżywcza tłuszczów jadalnych
• zasady produkcji , podział i charakterystyka tłuszczów roślinnych
• emulsje tłuszczowe
• opakowania, znakowanie, przechowywanie i transport
Produkty do smarowania pieczywa:
• podział, produkcja, skład chemiczny, wartość odżywcza
• masło, tłuszcze mleczne z dodatkiem oleju, margaryny, tłuszcze stołowe, i inne
• opakowania, znakowanie, przechowywanie i transport
5. Jaja:
• Budowa, skład chemiczny i wartość odżywcza
• Wymagania jakościowe, opakowania, przechowywanie i transport
6. Owoce:
• Charakterystyka i podział owoców
• Wymagania jakościowe i normalizacja w zakresie obrotu owocami
• Przetwory z owoców i ich charakterystyka
• Opakowania i przechowywanie
• Soki owocowe
7. Warzywa:
• Charakterystyka i podział warzyw
• Wymagania jakościowe i normalizacja w zakresie obrotu warzywami
• Przetwory z warzyw i ich charakterystyka
• Opakowania i przechowywanie
• Soki warzywne
8. Grzyby i przetwory grzybowe:
• Charakterystyka i podział grzybów
• Przetwory z grzybów
9. Ziemniaki i produkty przemysłu ziemniaczanego:
• Odmiany ziemniaków i ich charakterystyka
• Budowa i skład chemiczny ziemniaków
• Wymagania jakościowe, przechowywanie, opakowania i transport
• Podział i charakterystyka produktów przemysłu ziemniaczanego
10. Przetwory zbożowe:
• Charakterystyka i podział zbóż
• Budowa ziarna zbóż
• Szkodniki zbóż
• Zasady przemiału i charakterystyka produktów przemiału: mąka, kasze, otręby
• Wymagania jakościowe, opakowania i transport
• Wyroby z mąki: makarony, pieczywo
• Płatki śniadaniowe
11. Inne produkty węglowodanowe:
• Cukier – charakterystyka, gatunki handlowe
• Pakowanie i przechowywanie
• Wyroby cukiernicze: klasyfikacja, charakterystyka wybranych
• Przechowywanie wyrobów cukierniczych
• Miód: charakterystyka, wartość odżywcza, gatunki, opakowania i przechowywanie
• Inne produkty pszczele
• Produkty miodopodobne
12. Koncentraty spożywcze:
• Charakterystyka poszczególnych grup
• Opakowania i przechowywanie
13. Używki i przyprawy:
• Działanie używek na organizm człowieka
• Charakterystyka herbaty, kawy, kakao i tytoniu
• Przyprawy roślinne
• Inne przyprawy i dodatki
• Opakowania, przechowywanie i transport
14. Napoje alkoholowe:
• Ogólna charakterystyka napojów alkoholowych
• Produkty przemysłu fermentacyjnego: spirytus, wódki, piwo, wino, miody pitne
15. Napoje bezalkoholowe i wody mineralne:
• Charakterystyka i podział napojów bezalkoholowych
• Charakterystyka i podział wód mineralnych
• Opakowania i przechowywanie
16. Żywność specjalnego przeznaczenia:
• Ogólna charakterystyka żywności specjalnej
• Odżywki i żywność dla dzieci
• Odżywki stosowane w diecie odchudzającej i żywność niskoenergetyczna
• Żywność dla diabetyków
• Żywność dietetyczna
• Żywność wegetariańska
• Żywność ekologiczna
Offline